La cultura a través de les missions pedagògiques

En l'última classe d'Animació Sociocultural repassarem conceptes treballats en sessions anteriors, com poden ser  el de Democratització de la cultura, i visualitzarem un exemple a través d'un llargmetratge, en el que es contava la situació que es vivia en la Segona República.

En aquesta època, arran de l'analfabetisme que sofria el món rural, es posaren en marxa les Missions Pedagògiques. Aquestes missions consistien a viatjar als diferents pobles de l'Estat espanyol per promogular cultura a les persones campesines, i així poder igualar la culturalització en les zones  rurals a través de llibres, articles, diaris, etc.

El Govern Republicà va ser el propulsor d'aquestes missions, i volia fer veure a la població que la cultura espanyola no tenia res a veure en l'educació religiosa, sinó en la saviesa nacional, en una educació cívica.


Al caure la Segona República, l'Estat espanyol va sofrir una gran repressió cultural, provocant l'endarreriment portat a mans de la Dictadura Franquista.

Després de veure la part teòrica, passarem a les dinàmiques de grup com ja fèiem normalment.
Aquesta vegada tornarem a repetir la dinàmica de transportar-nos l'energia, un exercici molt útil i necessari per a obrir-nos, perdre les vergonyes i així poder conèixer-nos millor, malgrat el nombre gran de persones que som a classe.

Per a finalitzar, vam fer una última dinàmica, en la qual la companya Amparo, junt amb altres companyes de classe recreaven una història viscuda i ens feia ficar-nos en la pell de la persona que sofria la situació. La història consistia en una agressió de tres homes cap a una dona, agredint-la físicament mentre la resta de la gent mirava sense reaccionar.

Dins de la classe ens va provocar malestar perquè totes hem viscut una situació similar i no hem fet res, sense pensar en les altres per la nostra pròpia por o indiferència, la veritat és que aquesta interpretació ens van fer reflexionar d'una forma molt profunda.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Les pràctiques a Lliria - L'acomiadament

'Saltimbanquis': Una proposta d'oci inclusiu

Teatre que educa - "El Principito" a la Colonia Sant Vicent Ferrer