Joventut, el nostre futur

El passat 19 de novembre en classe d'Animació Sociocultural, vam intentar definir que és una persona jove i qui forma part d'aquest col·lectiu. Hem arribat a les següents conclusions:
  • Segons les característiques de la societat, les persones joves són aquelles que no són econòmicament idependents.
  • Les persones joves es troben entre la gent que rep prestacions i ajudes per tindre certa edat, per exemple la prestació del carnet jove (30 anys).
  • Les persones joves tenen/solen tenir falta d'experiència laboral.
Per al col·lectiu de persones joves, trobem prioritats per part de les institucions, com poden ser descomptes per anar al cinema, el nomenat carnet jove i altres serveis.

Hi ha una tradició, per part de les institucions, de donar serveis per a la joventut, però en canvi hi ha altres polítiques per a construir ciutadania critica, és a dir, polítiques pensades en les i els joves per tal que construïsquen una societat orientada a la participació. Un exemple seria el projecte "Creant un futur", d'Antonio moreno. 


Després d'aquesta petita reflexió i d'intentar definir qui forma part del "col·lectiu de persones joves", han vingut a classe Ferran i Sandra, dos persones que formen part del centre de Joventut i Trinitat. Ens han parlat sobre la seua feina i ens han definit per edat (segons les institucions) que és una persona jove (entre 12 i 30 anys). 


La funció del centre de Joventut i Trinitat és oferir un servei d'informació i proposar activitats de tota mena relacionades amb la joventut, a més d'informar al jovent sobre aquestes activitats.  Aquest col·lectiu també proposa activitats amb prèvia consulta i prèvia participació, mirant quines són les ofertes i demandes, portant així a terme acciones pròpies com poden ser el teatre, la guitarra, l'alfabetització... 




D'on vénen aquests tipus de centres? Doncs, vénen de l'Ajuntament de València (regidora de joventut, cap de servei, cap de secció de programes i tècniques responsables dels centres municipals de joventut).

L'ajuntament de València compta amb una novetat respecte al pla de joventut d'aquest any, és un pla estratègic on inclou totes les activitats, accions, etc, que van a portar-se a terme durant tot l'any. Aquest projecte s'enfoca de manera que tots/es els/les joves decideixen com fer el pla de joventut, és a dir, els joves són preguntats per saber l'opinió que tenen sobre l'ocupació, l'habitatge o altres aspectes i, per altra banda, també es compta amb entrevista de professionals.


El pla es divideix en els següents eixos:
  • Eix 1: Joventut emancipada
  • Eix 2: Joventut compromesa
  • Eix 3 :Joventut participativa
  • Eix 4: Joventut activa
  • Eix 5: Barris joves
El marc normatiu coordina les polítiques de joventut i regula els drets i la corresponsabilitat de les persones joves, té com a finalitat garantir que el jovent  puga definir i construir el seu projecte vital individual i col·lectiu com a membres de la comunitat, fomentant la participació activa en el desenvolupament polític, social, econòmic i cultural.

Una reflexió per finalitzar... Sembla que cada vegada ens donen, a nosaltres (els joves), unes activitats més mossegades i capitalistes, on l'única finalitat és consumir, amb alternatives com les dites abans, ens permeten planificar acciones per nosaltres mateixos/es.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Les pràctiques a Lliria - L'acomiadament

'Saltimbanquis': Una proposta d'oci inclusiu

Teatre que educa - "El Principito" a la Colonia Sant Vicent Ferrer